این طرح پس از سفر مقام معظم رهبری به قم و مطالبات جدید ایشان نسبت به ورود حوزه در عرصه هنر و رسانه و البته به پشتوانه سالها دغدغه و مطالعه در این موضوع، تهیه و اجراء شد و اکنون خانه هنر طلاب به عنوان پایگاهی برای طلاب دغدغه مند در این عرصه فعالیت می نماید.

«خانه هنر طلاب» به عنوان مرکزی برای

«همدلی، همفکری و همکاری» طلاب و اساتید دغدغه مند در عرصه «هنر و رسانه دینی»

در سطح حوزه علمیه تشکیل شده است .

این مجموعه در راستای

«پیگیری مطالبات مقام معظم رهبری از حوزه و روحانیت»

در این عرصه، اقدام به

«پیگیری و مطالبه» نسبت به «تولید، فرهنگ سازی، جریان سازی»  اندیشه اسلامی در عرصه «هنر و رسانه»

می نماید.

رویکرد حاکم بر این مجموعه، استفاده از ظرفیت نخبگانی و مشارکت همگانی و همدلی، همفکری و همیاری همه اهل هنر و رسانه، گروهها، مراکز و مجموعه های مرتبط و دغدغه مندان هنرمند در عرصه فرهنگ، هنر و رسانه می باشد، بنابراین این مجموعه، در درجه اول، خانه و محفلی برای انس و همفکری اهل هنر و رسانه می باشد و در مراتب بعدی، جهت فعالیتها و رسالتهای خود از توان و مشارکت همه حوزویان هنرمند و هنرمندان دینی و مراکز و مجموعه های فعال، حتی الامکان تحت هدایت و سرپرستی بزرگان حوزوی بهره می جوید و هیچگاه به دنبال تصدی گریهای انحصارگرایانه نیست.

اهداف

اهداف خانه هنر طلاب عبارت است از :

تحقق مطالبات مقام معظم رهبری در راستای اهتمام حوزه علمیه به

تولید دانش «هنر و رسانه دینی»،  فرهنگ سازی «هنر و رسانه دینی» ، و جریان سازی «هنر و رسانه دینی» ،

-       تولید علم «هنر و رسانه دینی» :

  هماهنگی ظرفیتهای موجود حوزه و روحانیت و ایجاد بسترهای لازم به منظور تولید اندیشه، راهبردها و راهکارها با موضوع «هنر و رسانه دینی»

فرهنگ سازی «هنر و رسانه دینی» :

  ایجاد گفتمان و فضای مطلوب و بستر ارتباط و تعامل سازنده، اثرگذار و عمیق میان حوزه و جامعه هنری و رسانه ها،

- جریان سازی «هنر و رسانه دینی» :

  اقدامات لازم در جهت جریان سازی اندیشه اسلامی هنر و رسانه دینی در قوانین، مصوبات، ساختارها، برنامه ها، تصمیم گیریها و ... در سطح جامعه و نیز ایجاد بسترهای لازم به منظور هماهنگی، رشد و ارتقاء ظرفیتهای موجود در پرورش نیروی انسانی متعهد و متخصص هنرمند، تولید محصولات هنری و رسانه ای دینی و نیز به کارگیری ظرفیت های هنری و رسانه ای در آموزش، پژوهش و تبلیغ دین.

 توضیح اهداف

بی شک خلاءهای نظری و تئوری در ساحت علم هنر و رسانه دینی و نیز راهبردها و راهکارهای متناسب با آن مبانی، منشاء بسیاری از ناهنجاریها در این عرصه می باشد و نیز همانطور که مقام معظم رهبری نیز فرموده اند: «تحول در سینما و تلویزیون بدون اصلاح پایه های معرفتی علوم انسانی غربی امکان پذیر نیست، و اصلاح این پایه ها نیز در گرو ارتباط مؤثر با حوزه های علمیه و علمای دین است.»

با توجه به سه شاخه اصلی علوم که عبارتند از «اخلاق، فلسفه و فقه» می توان ناظر به عرصه هنر و رسانه نیز این سه شاخه از علوم را متصور شد :

-       «اخلاق هنر و رسانه»،

-       «فلسفه هنر و رسانه»،

-       «فقه هنر و رسانه»،

و بر این اساس می توان کلیه موضوعات، عناوین و مسائل مطرح در عرصه هنر و رسانه را ذیل این تقسیمات مطرح نمود، بر اساس این «علوم بنیادین»، «مطالعات تخصصی و راهبردی» انجام گرفته و نیز بر اساس آن «مطالعات کاربردی» صورت می گیرد، در واقع این سه علم و معارف حاصل از آن می تواند پاسخگوی همه مسائل و نیازهای اهل هنر و رسانه باشد، با توجه به میراث علمی حوزه های علمیه و آثار موجود، می توان گفت متأسفانه در حال حاضر در این سه دسته از علوم، شاهد کمترین تولیدات و آثار و محصولات علمی هستیم و جامعه اسلامی از فقدان نظر و تئوری و اندیشه اسلامی و بومی در این سه حوزه رنج می برد و بسیاری از انحرافات و مشکلات محصولات هنری و تولیدات رسانه ای ناشی از همین مسئله می باشد.

آنچه در مقوله فرهنگسازی، مورد توجه قرار می گیرد، ایجاد گفتمان غالب و فرهنگسازی در جامعه هنری و رسانه ای بر اساس مبانی، اصول، ارزشها و اندیشه اسلامی است، بدین منظور ارتباط اثرگذار و تعامل سازنده با افراد، شخصیتها، مسئولین، هنرمندان، مراکز گوناگون باید مورد توجه حوزه و روحانیت قرار گیرد. در واقع لازم است حوزویان آشنا به مقوله هنر و رسانه با ایجاد فضای گفتمان مؤثر، اقدام به فرهنگسازی ، تبلیغ و ترویج اندیشه اسلامی در عرصه هنر و رسانه نمایند. برخی مطالبات مقام معظم رهبری از حوزه و روحانیت نظیر «تزریق ایمان دینی منطقی و استوار در بدنه‌های صنوف مختلف، از جمله هنرمندها، برنامه‏سازها و روشنفکرها و ارتقاء سطح فکری آنان»،  و «ارائه معارف دینی و تبیین مبانی فکری و اعتقادی» و ... را می توان در این بخش مورد توجه قرار داد. تا کنون بخاطر عدم توجه حوزه علمیه به اهل هنر و رسانه ، به عنوان یکی از مخاطبان اصلی تبلیغ در رسالت تبلیغی خود ، کمتر طرح و برنامه ای در جهت برقراری ارتباط سازنده و تعامل مفید با اهل هنر از سوی حوزه علمیه وجود داشته است با وجود آنکه از تأثیرگذاری اهل هنر بر فرهنگ جامعه از طریق سینما و تلویزیون و دیگر محصولات هنری نمی توان غافل بود، بنابراین هدایت بخشی از توان تبلیغی حوزه به سوی اهل هنر و مسئولان هنری جامعه از ضروریات است و این مهم آشنایی حوزویان هنرمند را با عرصه هنر و رسانه می طلبد تا ضمن این آشنایی، در جهت رسالت اصلی خود یعنی ابلاغ پیام دین و تلاش جهت رشد و تربیت و ارتقاء معنویت، اعتقادات و مجاهدتهای خالصانه اهل هنر بکوشند و نیز با حضور فعال در صحنه هنری جامعه ، توازن و تعادل جهت گیریها و تصمیم گیریها و قانون سازی ها و ساختارسازیها و ... را به سمت دین و مذهب نگاهداری و نگهبانی کنند. بنابراین از ملزمات این بخش، پرورش وتربیت طلاب  آشنا به مقوله هنر و رسانه است که از عهده این مهم نیز برآیند و نیز به برخی مطالبات مقام معظم رهبری نظیر «تربیت مشاور روحانی» و «تشکیل مجموعه‌ی مشاورت روحانی‌ جهت اداره‌ی معنوی و جهت دهی به صدا و سیما[و دیگر مراکز هنری و رسانه ای]»، «تشکیل مجموعه ای جهت تبیین هنر، بیان هنری، ابزار هنری و  جهت گیری و اعمال نظر در آن با هدف تحول در صداوسیما» و ... پاسخ گویند.

بنابراین جریان یافتن اندیشه اسلامی در قوانین، ساختارها، سازمانها، برنامه ها، محصولات و فرایندهای هنری و رسانه ای نیازمند پژوهشها، تحقیقات، شکل گیری اتاقهای فکر، مباحثات،  مطالعات راهبردی و کاربردی و نیز ارتباط و تعاملی اثرگذار می باشد که طی فرایند «تولید دانش، فرهنگسازی و جریان سازی» مورد توجه قرار می گیرد.

راهبردها

سه راهبرد در رسیدن به اهداف خانه متصور است که به ترتیب اولویت عبارتند از :

مدیریت، مشارکت، مباشرت

مدیریت (پیگیری و مطالبه تا تحقق مدیریت عرصه هنر و رسانه)

مهمترین رویکرد و راهبرد خانه هنر طلاب در دستیابی به اهداف، «پیگیری و مطالبه» است و البته آنرا گام اول در تحقق «مدیریت عرصه هنر و رسانه» در حوزه علمیه می داند چرا که مهمترین خلاء و ضرورت مغفول، مدیریت ظرفیتهای بالفعل حوزه علمیه در عرصه هنری و رسانه است و قبل از آنکه می بایست ظرفیتهای بالقوه بسیاری، فعال گردند تا رسالت حوزه در این عرصه محقق شود، لازم است ظرفیتهای بالفعل ساماندهی، هماهنگ و همسو شوند تا حوزه علمیه بتواند به همین میزان بسترهای حضور فعال و اثرگذار خود را در جامعه بخصوص جامعه هنری و رسانه ای، فراهم سازد. در واقع مدیریت ظرفیتهای موجود مقدمه لازمی است برای خلق فرصتها، توانمندیها و ظرفیتهای مغفول. بنابراین بر اساس این خلاء و ضرورت مهم، خانه هنر طلاب مهمترین رویکرد خود را در تحقق اهدافش (تولید دانش، فرهنگسازی، جریان سازی اندیشه اسلامی در عرصه هنر و رسانه) ، «پیگیری و مطالبه» می داند تا با برنامه ریزی، هماهنگی و اقدامات لازم، در ارتباط، همکاری و تعاملات اثرگذار خود با حوزه علمیه، طلاب و روحانیون، گروهها و مراکز هنری و رسانه ای، مسئولین و هنرمندان و ... نسبت به تحقق اهداف، تلاش نماید و در واقع «مدیریت» ظرفیتهای موجود در جهت دستیابی به اهداف محقق گردد. بنابراین می توان خانه هنر طلاب را در مهمترین رویکردش، مصمم ترین مجموعه در یاری مدیران عرصه هنر و رسانه در حوزه علمیه دانست که در تحقق مدیریت این عرصه تلاش می نماید.

مشارکت

تحقق برخی اهداف خانه هنر طلاب با مشارکت چندین مرکز یا گروه ممکن است، در واقع هرگاه احساس شود اقدامات بزرگتر، مؤثرتر و بهتری ممکن است با همکاری و تعامل دیگر مراکز صورت گیرد، بی شک، بهترین رویکرد، مشارکت است و اساساً «کارجمعی» در مرتبه ای بین چند مرکز یا مجموعه، معنا پیدا می کند. بر این اساس برنامه هایی در راستای تحقق اهداف، تنظیم و با مشارکت دیگر مراکز فعال، انجام می گیرد. مانند همایشها و پژوهشهای ملی، نمایشگاهها، تولید برخی محصولات هنری و رسانه ای و ...

مباشرت

گاهی برخی اقدامات در تحقق اهداف خانه هنر طلاب، لاجرم لازم است به مباشرت توسط خانه هنرطلاب صورت گیرد، چراکه یا از عهده و توجه دیگران خارج است، یا پیشنیاز مشارکت و مدیریت است و یا ... ، و البته تلاش براین خواهد بود که کمترین اقدام مشارکتی و بخصوص مباشرتی برای خانه هنر طلاب در نظر گرفته شود، بلکه با تدبیر و مدیریت، آن اقدامات توسط دیگر مراکز و متصدیان صورت بگیرد.

 

مبانی

 

 

اهداف

 

 

راهبردها

 

 

برنامه ها

 

 

پروژه ها

 

 

مطالبات مقام معظم رهبری از حوزه های علمیه در عرصه هنر و رسانه

 

 

«تولید دانش»،

 

 

«فرهنگسازی»،

 

 

«جریان سازی»،

 

 

اندیشه اسلامی در عرصه هنر و رسانه

 

 

اصلی

 

 

مدیریت

 

 

برنامه ریزی

 

 

شناخت وضعیت موجود

 

 

بانک اطلاعات

 

 

جمع آوری اطلاعات اشخاص، مراکز، محصولات، آثار، پژوهشها، آموزشها و ...

 

 

شناخت وضعیت مطلوب

 

 

پژوهشهای بنیادین، راهبردی و کاربردی

 

 

نقشه جامع پژوهشی هنر و رسانه

 

 

کتاب هنر و رسانه از منظر امام و رهبری

 

 

طرح جامع تربیت طلبه هنرمند انقلابی

 

 

ارائه نقشه راه

 

 

مباحثات و مطالعات راهبردی

 

 

الگوی مهندسی هنر و رسانه در حوزه علمیه

 

 

هماهنگی

 

 

شوراهای هماهنگی

 

 

جلسات مشاوره و همفکری

 

 

شورای هماهنگی مراکز هنری

 

 

شورای هماهنگی مراکز فعال شعر و ادبیات

 

 

جبهه فکری هنر و رسانه طلاب و اساتید حوزه

 

 

اجراء

 

 

کارگروه رسانه ملی

 

 

رصد و نقد علمی،

 

 

سیاستگذاری کلان،

 

 

تعامل با هدف جریان سازی

 

 

(حوزه ، مراکز هنری و رسانه ای)

 

 

حمایت هدفمند از افراد، گروهها و تولیدات هنری،

 

 

کارگروه سینما

 

 

گارگروه شعر و ادبیات

 

 

فرعی

 

 

مشارکت

 

 

همایش و نشست علمی

 

 

حوزه و هنر و رسانه

 

 

حوزه و رسانه ملی

 

 

حوزه و سینما

 

 

نمایشگاه و جشنواره

 

 

هنرهای آسمانی

 

 

پژوهش

 

 

پژوهشهای ملی

 

 

گروههای تبلیغی

 

 

 نشست های هنری

 

 

گروه تبلیغی نهاد رهبری

 

 

گروه تبلیغی خانه هنر

 

 

تبعی

 

 

مباشرت

 

 

دوره آموزشی

 

 

کوتاه مدت (مبلغان نهاد)

 

 

 بلند مدت (آکادمیک)

 

 

سایت

 

 

 علمی و خبری

 

 

کتابخانه

 

 

تخصصی هنر و رسانه

 

 

نشریات

 

 

نشریه موضوعی مطالبات، حوزه و رسانه ملی

 

 

نشریه موضوعی مطالبات، حوزه و سینما

 

 

نشریه موضوعی مطالبات، حوزه و شعروادبیات

 

 

پژوهش بنیادین

 

 

اخلاق هنرو رسانه

 

 

اخلاق رسانه

 

 

فلسفه هنرو رسانه

 

 

کتاب فلسفه هنر

 

 

فقه هنر و رسانه

 

 

موضوع شناسی فقهی هنر و رسانه

 

 

پژوهش راهبردی

 

 

بررسی و آسیب شناسی: قوانین، ساختارها،

 

 

فعالیتها و ...

 

 

آسیب شناسی حوزه و سینما

 

 

مرکز سینمایی کشور

 

 

پژوهش کاربردی

 

 

موضوعات کاربردی

 

 

طنز اسلامی

 

 

20 مسئله فقهی مبتلابه

 

 

نشست علمی،نمایش ونقد فیلم

 

 

هنر و رسانه