مجمع عالی هنر و رسانه نهادی است مستقل که با توجه به رسالت حوزه های علمیه و طلاب و روحانیون در عرصه هنر و رسانه و ضرورت «سرپرستی» ظرفیتهای حوزوی در این عرصه، تحت اشراف جمعی از اساطین حوزه و به همت جمعی از اساتید و مدیران مراکز فعال در عرصه هنر و رسانه تشکیل می گردد. یادداشت حاضر کمی در باره این مجمع توضیح می دهد...
هیئت امنای این مجموعه متشکل از نمایندگان دفتر مقام معظم رهبری، مجلس خبرگان رهبری، جامعه مدرسین، شورای عالی حوزه ها، دفتر تبلیغات اسلامی و دیگر اشخاص حقیقی از اساتید و صاحبنظران عرصه هنر و رسانه می باشند و هیئت مدیره این مجموعه شامل مدیران مراکز و اشخاص فعال در این عرصه می باشند.
از لحاظ جایگاه حقوقی، با تأیید و تصویب شورای عالی و جامعه مدرسین حوزه های علمیه، تصمیمات مجمع عالی برای تمامی افراد و مراکز فعال در عرصه هنر و رسانه در سطح حوزه و نهادهای دینی مرتبط، لازم الاجراء بوده و برخورد با تخلفات مطابق با مقررات و مصوبات مجمع صورت می پذیرد.
توضیحات بیشتر در باره ضرورت، اهداف، ساختار و برنامه های این مجمع در سه بخش تحت عنوان «چرایی»، «چیستی» و «چگونگی» مجمع عالی هنر و رسانه، تشریح می گردد :
چرایی مجمع
ضرورت تشکیل چنین مجموعه ای چیست؟
در اهمیت و ضرورت توجهات حوزه علمیه به عرصه هنر و رسانه صحبتی نیست، اما با توجه به آسیب شناسیهای صورت گرفته میتوان گفت ظرفیتهای فراوانی در حوزه علمیه قم در این عرصه وجود دارد که به دو دلیل ، ما را با دو اثر نامطلوب مواجه ساخته است:
- عوامل ایجاد اثرات نامطلوب :
1- عدم مدیریت کلان (خلاء برنامه ریزی، هماهنگی و نظارت و ارزیابی بصورت جامع)
2- تعدد ناهمگون مدیریت های خرد (تعدد ناهمگون سیاستها، تصمیمات، اقدامات و ... بخاطر عدم ارتباط، انسجام، هماهنگی و همگرایی و تعامل قابل قبول بین آنها)
- اثرات نامطلوب :
1- عدم بروز توانمندیها و ظرفیتهای فراوان حوزه در عرصه هنر و رسانه،
2- عدم هم افزایی، رشد و توسعه و پیشرفت ظرفیتهای موجود و اثرگذاری قابل توجه در این عرصه،
برای رفع این دو اثر نامطلوب می بایست به عوامل آنها توجه نمود، لازم به ذکر است که عامل دوم (تعدد ناهمگون مدیریتهای خرد) با رفع عامل اول (عدم مدیریت کلان)، قابل رفع است. به عبارت دیگر در پی وجود مدیریت کلان ناهمگونی مدیریتهای خرد نیز از بین میرود، از آنجا که هر هماهنگی نیاز به یک هماهنگ کننده دارد، در واقع ایجاد ارتباط، همانگی و تعامل و بلکه برنامه ریزی جامع و سیاستگذاری هوشمندانه و نظارت و ارزیابی همه جانبه نسبت به جریانات هنری و رسانه ای در حوزه علمیه نیاز به وجود یک مرجع ذیصلاح برای این امر دارد و ظرفیتهای خاموش و بالقوه حوزه علمیه قم خصوصاً در ابعاد علمی و پژوهشی عرصه هنر و رسانه نیز با وجود چنین مرجعی امکان و سرعت بیشتری برای فعال شدن می یابند.
بنابراین مهمترین خلاء و ضرورت مغفول، مدیریت ظرفیتهای بالفعل حوزه علمیه در عرصه هنری و رسانه است و قبل از آنکه میبایست ظرفیتهای بالقوه بسیاری، فعال گردند تا رسالت حوزه در این عرصه محقق شود، لازم است ظرفیتهای بالفعل ساماندهی، هماهنگ و همسو شوند تا حوزه علمیه بتواند به همین میزان بسترهای حضور فعال و اثرگذار خود را در جامعه بخصوص جامعه هنری و رسانه ای، فراهم سازد. در واقع مدیریت ظرفیتهای موجود مقدمه لازمی است برای خلق فرصتها، توانمندیها و ظرفیتهای مغفول.
چیستی مجمع
این مجموعه چه اهداف، ساختار و برنامه ای دارد؟
اهداف مجمع :
- «سرپرستی» عرصه هنر و رسانه در حوزه علمیه بواسطه :
1- «سیاستگذاری» کلان و مهندسی هنر و رسانه در سطح حوزه های علمیه و نهادهای دینی و حوزوی،
2- «مدیریت» کلان نسبت به ظرفیتهای حوزه های علمیه در عرصه هنر و رسانه :
- برنامه ریزی جامع ،
- هماهنگی و ایجاد رویه واحد، انسجام، هم گرایی و هم افزایی،
- سازماندهی محتوایی، برنامه ای و ساختاری،
3- «کنترل، نظارت و ارزیابی» نسبت به همه جریانات و مراکز هنری و رسانه ای،
ساختار مجمع :
1- هیئت امناء ، هفت نفر شامل:
- نماینده دفتر مقام معظم رهبری،
- نماینده مجلس خبرگان رهبری،
- نماینده جامعه مدرسین حوزه علمیه،
- نماینده شورای مدیریت حوزه های علمیه،
- نماینده دفتر تبلیغات اسلامی،
- دو نفر از اساتید و صاحبنظران عرصه هنر و رسانه در حوزه علمیه قم،
2- هیئت مدیره، هفت نفر از مدیران مراکز فعال در عرصه هنر و رسانه و مدیران هنری و رسانه ای حوزه شامل:
مدیر اداره فرهنگی معاونت تهذیب حوزه، مدیر اداره رسانه معاونت تبلیغ حوزه، مدیر مرکز فرهنگی هنری دفتر تبلیغات اسلامی، مدیر مرکز پژوهشهای اسلامی صدا وسیما، مدیر جشنواره هنرهای آسمانی، مدیر مدرسه اسلامی هنر، مدیر خانه هنر طلاب،
3- دبیرخانه مجمع، شامل کمیته ها و کارگروههای تخصصی در رشته های مختلف هنری و رسانه ای متشکل از اساتید و صاحبنظران حوزوی به عنوان پشتوانه علمی و فکری مجمع،
برنامه های مجمع :
در راستای اهداف مجمع که عبارتند از «سیاستگذاری»، «مدیریت» و «نظارت» بر ظرفیتهای هنری و رسانه ای حوزه علمیه در عرصه هنر و رسانه، برنامه های مجمع حول محورهای ذیل شکل می گیرد:
1- «آموزش و پرورش نیروی انسانی» متعهد، متخصص و کارآمد در عرصه هنر و رسانه،
2- «تولید دانش» و اندیشه اسلامی در عرصه هنر و رسانه در سه سطح بنیادین، راهبردی و کاربردی با رویکرد اجتهادی و عالمانه در سطح حوزه و نهادهای دینی،
3- «فرهنگسازی» و ایجاد گفتمان دینی در عرصه هنر و رسانه،
4- «جریان سازی» اندیشه اسلامی در عرصه هنر و رسانه،
چگونگی مجمع
این مجمع چگونه فعالیت مینماید؟
رویکرد فعالیتهای این مجمع بصورت «ستادی» است و در واقع در این مجمع نسبت به محورهای چهارگانه مذکور، «سیاستگذاری»، «مدیریت» و «نظارت» صورت می گیرد تا بسترهای آموزش، تولید دانش، فرهنگسازی و جریان سازی با مشارکت همه ظرفیتهای حوزوی فراهم گردد و عمدتاً اجرای برنامه ها در این راستا به عهده مراکز و نهادهای هنری و رسانه ای در مقام «صف» است.