در این نوشتار، چند طرح و برنامه جهت بهره وری تبلیغ در دانشگاه تهیه و ارائه شده است :
- طرح تشکیل دبیرخانه هماهنگی و تهیه برنامه جامع توانمند سازی دانشجویان ارزشی دانشگاه،
- طرح ساماندهی و ارتقاء مدیریت تبلیغ در دانشگاه،
- طرح بانک جامع اطلاعات تبلیغ دانشگاهی،
- طرح تعیین سطوح و رتبه مبلغان،
- طرح ارائه خدمات به مبلغین،

الف) طرح تشکیل دبیرخانه هماهنگی و تهیه برنامه جامع توانمند سازی دانشجویان ارزشی دانشگاه،

مقدمه :

 

   بدون شک وظیفۀ امربه معروف و نهی از منکر به معنای واقعی آن و تبلیغ دین و دفاع از ارزشهای اسلام و انقلاب اسلامی نسبت به همه مسلمانان به ویژه فرهیختگان جامعه فراگیر می باشد و دست یافتن به این مهم بدون ورود قشر عظیم، جوان و پرنشاط و متدین دانشجو به این عرصه غیر ممکن است در نتیجه ضرورت توانمندسازی دانشجویان ارزشی و مذهبی و انقلابی جهت ورود به جرگه مدافعان دین واضح و غیر قابل انکار است . همچنین بخاطر محدودیت های موجود در ارتباط روحانیت با محیط های دانشگاهی ضرورت می یابد در وظیفه مهم هدایت و روشنگری و تبلیغ دین از ظرفیت دانشجویان مذهبی و ارزشی در محیط های دانشگاهی بیشتر استفاده گردد. بنابراین تلاش در جهت اسلامی شدن دانشگاهها که به عنوان یکی از وظایف مهم در اساسنامه نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاهها آمده است محقق نمی گردد مگر آنکه از تمام فرصتها و ظرفیتهای موجود بهره گیری شود و یکی از این فرصتها استفاده از قابلیتها و توان دانشجویان مذهبی و ارزشی در دانشگاهها می باشد که با توانمند سازی آنان در ابعاد علمی ، معنوی و مهارتی می توان در جهت تحقق این اهداف گامهای مؤثری برداشت.

 در این راستا فعالیت های بسیاری صورت گرفته و برنامه های مختلفی در سطح دانشگاههای کشور در حال اجراء می باشد و دانشجویان نیز حضور پرشور و فعالی در این برنامه ها دارند ولیکن «انسجام و هماهنگی» بخشهای مختلف نهاد جهت برنامه ریزی هماهنگ و هدفمند فعالیتها امری ضروری است که در این طرح با پیشنهاد تشکیل «دبیرخانه هماهنگی» ذیل عنوان «دفتر مطالعات و برنامه ریزی تبلیغ» در معاونت آموزش و تبیلغ نهاد بدان پرداخته میشود.

 

 

 

اهداف طرح :

-       ایجاد زمینه رشد همه جانبه دانشجویان ارزشی و فعال و توجه به همه ابعاد نیازمندیهای آنان( علمی، معنوی، سیاسی و اجتماعی، تربیتی و اخلاق، مهارتهای فرهنگی و تبلیغی و ...) بواسطه هماهنگی و انسجام فعالیتها و برنامه های نهاد

-       ایجاد زمینه حضور فعال، هدفدار و مستمر و اثرگذار دانشجویان ارزشی در عرصه تبلیغ و ترویج احکام و ارزشهای اسلامی و دفاع عالمانه و مشفقانه ا زدین بواسطه هماهنگی و انسجام در شناسایی، جذب و گزینش آنان

تشکیل دبیرخانه هماهنگی :

 دبیرخانه هماهنگی با هدف ایجاد هماهنگی دربرنامه ریزی و اجرای برنامه های مختلف نهاد و نیز انسجام و هماهنگی در جذب مخاطبان این برنامه ها،  متشکل از نمایندگان معاونت آموزش و تبلیغ، معاونت فرهنگی، معاونت سیاسی تشکیل و ضمن مطالعات و تحقیقات لازم جهت تهیه برنامه جامع توانمند سازی دانشجویان ارزشی و مذهبی در دانشگاهها می کوشد.

وظایف دبیرخانه هماهنگی :

1-    تهیه برنامه جامع توانمند سازی دانشجویان ارزشی و مذهبی در دانشگاهها : با در نظر گرفتن همه ابعاد نیازمندیها و ضرورتهای آموزشی و مهارتی دانشجویان و مطابق با اولویتهای تبلیغی و فرهنگی و با توجه به توان و ظرفیتهای موجود در نهاد و مخاطبان در تهیه برنامه ای جامع تلاش می شود. تهیه این برنامه جامع سه پیامد مثبت را در پی خواهد داشت :

 الف ) هماهنگی در برنامه ریزی : اجرای طرحها و برنامه های گوناگون نظیر همایشهای فرهنگی، سیاسی، کارگاههای علمی و مهارتی، طرحهای مطالعاتی، اردوها، جلسات آموزشی و دیگر برنامه های فرهنگی و مذهبی و... توسط بخشهای مختلف نهاد بدون هماهنگی، ارتباط و تعامل بین متصدیان آنها در برنامه ریزی ها موجب می گردد برخی برنامه ها موازی یا تکراری باشند یا بعضا در جهت مخالف یا خنثی  سازی دیگر فعالیت ها باشد، همچنین پراکندگی یا عدم پیوستگی برنامه ها و تنوع غیر منطقی آنها در موضوع و روش و عدم انسجام آنها مطلوب نیست بنابراین ایجاد یک رویه واحد در راستای برنامه جامع یکی از ضروریات برنامه ریزی و اجرای این برنامه ها می باشد.

 ب ) هماهنگی در اجراء : اجرای برنامه ها ی متنوع و مختلف بدون در نظر گرفتن ارتباط آنها با یکدیگر یا تقدم و تأخر آنها نسبت به یکدیگر ، اجرای مطلوب و اثرگذاری آنها را مخدوش می سازد. لذا هماهنگی در زمانبندی، مکان اجرا و نحوه برگزاری برنامه ها نیز در بهره وری آنها مفید خواهد بود.

  ج ) هماهنگی در جذب، گزینش و تعیین مخاطبان :  ایجاد زمینۀ جذب و پذیرش هماهنگ و منسجم دانشجویان و بهره برداری حداکثری از توان آنان نیز از ضروریات غیر قابل انکار است ، در وضعیت کنونی هر برنامه ای مستقلا در جستجوی مخاطبان خود ، عده ای را جذب نموده و در تعامل با آنان در جهت اهداف خود بدون در نظر گرفتن ابعاد دیگر نیازمندیهای آنان برنامه ریزی می نماید حال آنکه وجه احسن آنست که نسبت به شناخت دانشجویان و مخاطب برنامه ها اقداماتی صورت گیرد بطوریکه اولا سلائق، علائق، سوابق، استعدادها و توانمندیهای آنان مشخص گردد و ثانیا نیازهای فکری، اعتقادی، روحی و معنوی، علمی و دینی آنان بررسی گردد و نهایتا با آگاهی کامل از شرایط مخاطب و نیازهای وی جذب، گزینش و تعیین مخاطبان هر برنامه صورت گیرد. در واقع توزیع عادلانه و هوشمندانه نیروی انسانی بین برنامه های مختلف با در نظر گرفتن ظرفیتها، قابلیتها و شرایط مخاطب و نیز ترسیم نحوه همکاری و تعامل وی در آینده به بهره وری نیروی انسانی و بازدهی بصرفه هزینه های صورت گرفته منجر خواهد شد. این مهم در قالب بانک اطلاعات نخبگان(دانشجویان ارزشی) امکان پذیر است.

2-   تهیه بانک اطلاعات نخبگان : شناسایی دانشجویان ارزشی، مستعد و با انگیزه ونیز نیازسنجی های علمی و مهارتی، سطح بندی و برنامه ریزیهای آموزشی آنان نیازمند تهیه یک بانک جامع اطلاعاتی می باشد . مبلغان اعزامی، مسئولین گروههای معارف، مسئولین دفاتر نهاد، اداره امور کانونها و هیئتهای معاونت فرهنگی، اداره امور تشکلهای معاونت سیاسی و ستاد عمره دانشجویی و ... عوامل مؤثری در جمع آوری اطلاعات و آمار دانشجویان مستعد هستند و در جهت غنای این بانک اطلاعاتی می کوشند. این بانک اطلاعاتی بهترین منبع و راهنما برای متصدیان آن جهت شناسایی و جذب همکاران و مخاطبان برنامه ها  خواهد بود.


ب) طرح ساماندهی و ارتقاء مدیریت تبلیغ در دانشگاه :

اهداف طرح :

-        بهبود فرآیند مدیریت تبلیغ از طریق اصلاح ساختارها، برنامه ها و سیاستهای تبلیغی

-        به روز رسانی وضعیت تبلیغ (قالب و محتوای تبلیغ) متناسب با نیازها و ضرورتها

-        بهره وری نیرو و استعدادهای تبلیغی

ضرورت طرح :

-        لزوم تحول در روند مدیریت تبلیغ متناسب با تحولات فزاینده کمی و کیفی جامعه مخاطب

-        گسترش و پیچیدگی روز افزون نیازهای تبلیغی دانشگاهها

-        کافی نبودن محتوا و قالبهای تبلیغ سنتی برای پاسخگویی به نیازهای تبلیغی امروز

 

برنامه های کلی:

1-     تشکیل دفتر مطالعات و برنامه ریزی تبلیغ به عنوان مجری طرح

2-     تدوین اسناد راهبردی معاونت تبلیغ نظیر : بیانه مأموریت، بیانیه چشم انداز، سیاستهای کلان و ...

3-      رصد فرآیند اجرایی معاونت و مسأله یابی، تجزیه و تحلیل و ارائه طرح ها و ایده ای راهگشا

4-     ارتقاء سطح کیفی برنامه های معاونت شامل :

o       تهیه طرح جامع جذب و گزینش شامل اصلاح قوانین و ارتقاء سطح کیفی و کمی جذب و گزینش مبلغان

o    تهیه طرح جامع آموزش مبلغان شامل موضوعات و روشهای آموزشی متنوع ( دانش و مهارت ) متناسب با کارآمدی، تخصص و نیاز های مبلغان در سطوح مختلف

o       تهیه طرح جامع اعزام جمعی (اعزام گروهی و اعزام تخصصی) و طرحهای نوین نظیر زوجهای تبلیغی و ...

o       تهیه طرح جامع مدلها و روشهای تبلیغی شامل شیوه ها و رویکردهای ممکن تبلیغ جریان ساز و اثر گذار

o       تهیه طرح پشتیبانی و حمایت فکری و محتوایی مبلغان

5-     تهیه و اجرای طرحهای کاربردی نظیر بانک اطلاعات تبلیغ، کتاب تبلیغ، بانک ایده ها و تجربیات تبلیغ و ....

 

جزئیات ، مراحل، زمانبندی طرح و ... پس از تأیید ، مورد بررسی و تدوین قرار خواهد گرفت .


ج) طرح بانک جامع اطلاعات تبلیغ دانشگاهی :

مقدمه (اهداف و ضرورت)

نقش پر اثر« اطلاعات» در پیشبرد و رشد و گسترش هر فرایندی غیر قابل انکار است. تصمیم گیریهای سطوح عالی هر مجموعه ای بدون در نظر گرفتن زوایای پنهان و آشکار مسائل و بدون دستیابی به اطلاعات کافی، پر نقص و ناکارآمد خواهد بود، بنابراین جمع آوری اطلاعات مورد نیاز و سهولت دستیابی به موقع به آنها همواره در جامعیت تصمیمات و اجرای دقیق امور موثر خواهد بود.

این مهم در جایگاه حساسی همچون نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاهها بسیار ضروری و با اهمیت می نماید چرا که در اختیار داشتن اطلاعات تبلیغی نظیر مبلغان و توانمندیهایشان و مناطق تبلیغی و نیازمندیهایشان در بهره وری تبلیغ تأثیر بسزایی خواهد داشت.

این طرح، تهیه بانکی جامع و کامل از اطلاعات مبلغان و دانشگاهها را در قالب برنامه ای نرم افزاری ارائه می نماید که علاوه بر بایگانی اطلاعات امکان بروز رسانی و انجام امور اداری مرتبط را فراهم می کند.

از ویژگیهای این نرم افزار، ارائه آمار دقیق در قالبهای متفاوت از کل مبلغان دانشگاهها، و اطلاعات مرتبط با آنها متناسب با داده ها می باشد.

 

مراحل و زمانبندی اجرای طرح:

1 تشکیل شورای سیاستگذاری طرح: تدوین جزئیات طرح متناسب با نیاز بخشهای مختلف، نیازمند حضور نمایندگانی از بخشهای مختلف و یک کارشناس و تعامل و همفکری جمعی است. (10/9/86)

2 تهیه طرح تفصیلی و کارشناسی آن (24/9/86)

3 جمع آوری و اصلاح پیشنیازهای طراحی ساختار نرم افزار (فرمها و برگه های اداری ) (10/9/86 الی 24/9/86)

4 تهیه ساختار و محتوای نرم افزار متناسب با نیازمندیها (10/10/86)

5 کارشناسی ساختار و محتوای نرم افزار (15/10/86)

6 طراحی نرم افزاری (15/11/86)

7 رفع اشکال و تحویل نهایی (20/11/86)

8 جمع آوری و بکارگیری اطلاعات (10/9/86 الی 20/11/86)

 

اطلاعات مورد نیاز عبارتند از:

1-8- اطلاعات دانشگاهها

2-8- اطلاعات مبلغان

نمونه ای از اطلاعات مورد نیاز دانشگاهها عبارت است از:

- نام دانشگاه آدرس و تلفن صندوق پستی و آدرس الکترونیک

- پیشینه تاریخی و ویژگیهای جغرافیایی دانشگاه: مساحت، فاصله تا شهر، تعداد ساختمان طبقات، خوابگاه، نمازخانه و مسجد، حسینیه، دفاتر تشکلها، فاصله خوابگاه تا ساختمان و ... تعداد دانشجو.

- اطلاعات خوبگاهها: نام و مشخصات، متأهلی یا مجردی بودن، تعداد زن و مرد، نام و مشخصات مسئولین خوابگاه، اوضاع سیاسی، فرهنگی خوابگاهها و ...

- عکسهایی از فضای دانشگاه

- ویژگیهای علمی دانشگاه: رشته های تحصیلی، تعداد دانشکده، تعداد پایان نامه و موضوع مشخصات آنها، نخبگان دانشگاهها، آثار علمی دانشجویان.

- نام رئیس اعضای هیئت علمی و مسئولین و کارمندان دانشگاه و آدرس و تلفن آنها و عکسهای افراد

- نام مسئول نهاد رهبری، بسیج دانشجویی، انجمن های اسلامی و دیگر تشکیلات دانشجویی و اعضای فعال آنها و تلفن، آدرس و عکس های افراد و میزان و چگونگی فعالیت و ...

- نام اساتید دانشگاه و مشخصات و آدرس و تلفن و عکسهای آنها

- نام مسئولین تشکلهای دانشجویی، هیئات، نشریات، جریانات سیاسی و تشکلهای سیاسی و ...

- وضعیت برنامه های فرهنگی مراسمات مذهبی (سوابق، موضوعات، ویژگیها و ...)

- وضعیت جلسات میزگردها و مناظرات علمی (سوابق، موضوعات، ویژگیها و ...)

- اطلاعات طرح های اجرائی نظیر طرح حکمت، ضابط (تشکیلات، افراد، عملکرد ها و ...)

- اطلاعات طرح های اجرائی نظیر طرح حکمت، ضابط (تشکیلات، افراد، عملکردها و ...)

- شخصیتهای تأثیرگزار (اساتید، مسئولین، مرتبطین و ...)

- شهدا، جانبازان (اساتید و دانشجویان و ...)

 

نمونه ای از اطلاعات مورد نیاز مبلغان:

- مشخصات (شناسامه، آدرس، تحصیلات و سوابق فعالیت و ...)

- سوابق تبلیغی در دانشگاه

- ارزیابیها (تخصصها، توانمندیها و ...)

- وضعیت آموزش

- گزارش فعالیت و ...

 

 

 

روشهای جمع آوری اطلاعات:

1 بازنگری پرونده ها و گزارشات موجود واحد اعزام در معاونت تبلیغ و استخراج اطلاعات مفید

2 جمع آوری اطلاعات موجود در دیگر بخشها و معاونتهای نهاد (اطلاعات اساتید، تشکلهای دانشجویی، تشکلهای سیاسی، دفاتر نهاد و نشریات و ...)

3 جمع آوری اطلاعات از مراکز مرتبط با دانشگاهها نظیر وزارت علوم

4 طراحی فرمهای مورد نیاز و جمع آوری اطلاعات از طریق مبلغان و مبلغ یاران اعزامی (طرح حکمت و ...)

5 استخراج اطلاعات از طریق جستجوی اینترنتی



د) طرح تعیین سطوح و رتبه مبلغان:

مقدمه

تعیین سطوح (رتبه تبلیغی) مبلغان جهت تطابق نیازمندیهای علمی با توانمندیهای مبلغان موجب سهولت در برنامه ریزی تبلیغی می گردد. این مهم در قالب آئین نامه ای اجمالی پیشنهاد می گردد که با تکمیل آن
می توان قدمی در جهت بهره وری بیشتر تبلیغی برداشت.

 

آئین نامه « تعیین سطوح (رتبه تبلیغی) مبلغان»

 

1 – تعیین سطوح مبلغان توسط شورایی متشکل از نماینده معاونت تبلیغ و اعزام، مسئول اداره اعزام، مسئول گروههای تبلیغی صورت می گیرد.

 

2 عوامل موثر در تعیین سطوح مبلغان عبارت است از:

    1-2- امتیاز گزینش (امتیاز تحصیلات، سابقه فعالیت، توانمندیهای خاص و ...)

    2-2- تخصصهای تبلیغی

    3-2- سوابق تبلیغی

    4-2- مصاحبه

    5-2- نظر سنجی ها (میزبان، بازرس، مخاطب)

    6-2- ارزیابی اداره اعزام

 

3 هر یک از عوامل فوق دارای امتیاز بندی بوده و سطوح مبلغان با معدل گیری از امتیازات کسب شده، مشخص می گردد.

 

4 سطوح مبلغان و ملاکهای تعیین سطوح آنان عبارت است از:

    1-4- سطح یک: مبلغان ویژه دارای شهرت و مقبولیت عمومی

    2-4- سطح دو: دارای امتیاز بالا در شش عامل بند 2

    3-4- سطح سه: دارای امتیاز متوسط در شش عامل بند 2

    4-4- سطح چهار: دارای امتیاز ضعیف در شش عامل بند 2

    5-4- سطح پنج: مبتدیان امر تبلیغ: این دسته از افراد صلاحیت تبلیغی را نداشته و در صورت کسب توانمندیهای لازم با فاصله شش ماه می توانند مجددا گزینش و مصاحبه گردند.

 

5- بدلیل امکان ارتقاء امتیاز و سطوح مبلغان، تعیین سطوح (امتیاز گیری) هر شش ماه تکرار و تکمیل می گردد.

 

6- افرادی که تنها در یک یا دو مورد از موارد بند 2 دارای امتیاز بالا می باشند یا دارای ویژگی و توانمندی خاص هستند با تشخیص شورای تعیین سطح مبلغان به سطوح بالاتر ارتقاء می یابند.


و) طرح ارائه خدمات به مبلغین:

مقدمه

افزایش ارتباط و تعامل مفیدمیان نهاد و مبلغان امری ضروری است که حضور پرشور و منسجم مبلغان را در صحنه علمی و تبلیغی در پی خواهد داشت . این ارتباط از طرف نهاد با ارائه خدماتی ایجاد شده و می توان با تعریف دستورالعمل هایی تعامل علمی و تبلیغی مبلغان را در ایام غیر تبلیغی (طول سال نیز) برنامه ریزی نمود.

انواع خدمات:

خدمات شامل «خدمات فرهنگی و معنوی»  «خدمات اطلاع رسانی» «خدمات رفاهی و تفریحی» می باشد.

الف) خدمات فرهنگی و معنوی:

1 – برگزاری مراسمات مذهبی، اعیاد، جشن های انقلابی و ... با حضور خانواده مبلغان.

2 – برگزاری مسابقات علمی، مذهبی جهت همسران مبلغان و فرزندان آنان و اهدای جوایز

3 – تهیه و توزیع نشریه فرهنگی، علمی داخلی بین مبلغان

4 – برگزاری جلسات دیدار با علماء و شخصیتهای بزرگ مذهبی

5 – برگزاری اردوهای علمی و بازدید از مراکز علمی، صنعتی و ...

6 – تهیه محصولات فرهنگی نظیر CD، عکس و پوستر، کتاب و تقویم و ... جهت مبلغان و خانواده آنها

7 – برگزاری جلسات درس اخلاق

8 – برگزاری همایشهای عمومی شامل سخنرانی مذهبی، پخش فیلم، مسابقه و دیگر برنامه های فرهنگی و هنری

9 – برگزاری کلاسهای آموزشی علمی، فرهنگی و هنری جهت همسران و فرزندان مبلغان

10 – برگزاری اردوهای زیارتی جهت مبلغان و خانواده آنها (راهیان نور، مشهد مقدس و ...)

ب) خدمات اطلاع رسانی:

1 – اشتراک مبلغین در نشریات خبری و اطلاع رسانی ملّی

2 – تهیه بولتن خبری با محوریت اخبار دانشگاهها و نهاد رهبری

3 – برگزاری جلسات اطلاع رسانی (تحلیل سیاسی، پخش فیلم با موضوعات سیاسی و اجتماعی و ...) با حضور مسئولین

4 – تهیه سایت اینترنتی با موضوع اطلاع رسانی

5 – اطلاع رسانی از اخبار و فعالیتها در قالب نشریه داخلی

ج ) خدمات رفاهی و تفریحی

1 – هماهنگی با سالن فوتبال، استخر و دیگر مراکز ورزشی و تفریحی جهت مبلغان یا فرزندان آنها

2 – برگزاری مسابقات ورزشی و اهدای جوایز

3 – برگزاری اردوهای تفریحی ویژه مبلغان یا فرزندان آنها

4 – ارائه وامهای قرض الحسنه

 

* نوع و میزان ارائه خدمات، تعداد و نوع مخاطبان و هزینه های آن در شورای متشکل از نماینده معاون آموزش و تبلیغ نهاد، مسئول اداره اعزام، مسئول گروه های تبلیغی، مشخص و به تصویب می رسد و با تأئید نهایی معاون آموزش و تبلیغ لازم الاجرا می گردد.