در حالی به چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی نزدیک می شویم که دشمنان اسلام و انقلاب، از طریق رسانه های خود با بهره گیری از برخی مشکلات و مفاسد و بی تدبیریها در داخل کشور، موجی از نا امیدی و حقارت و خودباختگی را در جامعه منتشر نموده اند بطوریکه در اذهان برخی افراد، شبهه «ناکارآمدی انقلاب اسلامی» به شدت رسوخ کرده و باورپذیر گشته است و با «توهم» ناکارآمدی، شکست اهداف انقلاب اسلامی و ضرورت پذیرش نسخه های منحط تمدن غرب را نتیجه می گیرند!...
هرچند قلب های مریض و مملو از محبت دنیای کفار، استدلال و برهان نمی پذیرد لکن به منظور آگاه سازی و ایمن سازی جوانان مؤمن در برابر این شبهات، می بایست با تحلیلی درست و نگاهی دقیق، کارآمدی و دستیابی به اهداف انقلاب اسلامی را موجه و روشن ساخت.

بر مبنای معیارهایی که در نوشته های گذشته تحت عنوان  «برترین ملاک سنجش و ارزش گذاری» و «نسخه ترکی اسلام» که قدری به بررسی معیارهای بررسی و ارزیابی می پردازد، دستاوردهای نظام را می توان در موارد ذیل بیان کرد که نشان از کارآمدی نظام در طول این چهل سال دارند:

1.  مهمترین دستاورد انقلاب، نابودی طاغوت و حکومت غیرمشروع پهلوی بود که این دستاورد در طول تاریخ شیعه بی نظیر است، تشکیل نظام اسلامی (دومین مرحله از اهداف انقلاب اسلامی) و نعمت بزرگ استقلال و آزادی کشور از اسارت قدرتهای بیگانه و کشورهای استکباری و عزت نفس مردم از اینکه دیگران برای آنها تصمیم نمی گیرند و خودشان سرنوشت خود را رقم می زنند، از دستاوردهای مهم این انقلاب است که همچنان باقی است. همچنین دیگر اصول و مبانی نظام اسلامی نظیر دفاع از مظلومان جهان، حق طلبی و مبارزه با استکبار و ... در روند کلی نظام حفظ بلکه تقویت شده است.

2.  علیرغم شبیخون فرهنگی و گسترش فساد و فحشاء در بین جوانان، لکن افزایش معنویت ودین داری، حب اهل بیت علیهم السلام و فرهنگ ولایتمداری و ... غیر قابل انکار است خصوصاً اگر فضای معنوی و میزان جلسات و هیئات و جماعات فرهنگی، توجه به قرآن و روایات، تحصیل علوم دینی، عبادات و مناسک دینی و... را با قبل از انقلاب مقایسه کنیم، این رشد چشمگیرتر خواهد بود . پدیده هایی همچون پیاده روی اربعین، شور جهاد و شهادت و دفاع از کشور، غیرت دینی مردم در برابر توهین به مقدسات و ... از شاخصه های مهم رشد معنویت در کشور است.

3.  معرفت دینی ، به عنوان یکی از ارکان تشیع که همواره مورد اهتمام أولیاء الهی بوده است همواره در جامعه خصوصاً نهادهای دینی و مذهبی روبه افزایش بوده بطوریکه فقاهت و اجتهاد و مطالعات و تحقیقات فراوان، کمّاً و کیفاً حکایت از رشد معرفت دینی جامعه دارند.

4.  افزایش درگیری با کفار و تمدن غرب ، خود شاخصه ای مهم در بیان آیات و روایات است چرا که نه تنها قتال و جهاد با کفار، بلکه مقابله مذهبی و دینی با جریان باطل، از ارکان دین و حکومت دینی شمرده شده است و این درگیریها تا عصر ظهور ادامه دارد چرا که دشمنی دشمنان پایان ندارد (وَ لا یَزالُونَ یُقاتِلُونَکُمْ حَتَّى یَرُدُّوکُمْ عَنْ دینِکُمْ إِنِ اسْتَطاعُوا) و اکنون افزایش درگیریها نشان از مقاومت و پایداری جامعه مؤمنین بر اصول و مبانی خود و موفقیت آنها در تحقق اهداف اسلامی دارد، این درگیریها را در سه حوزه «روحی و معنوی»، «علمی و معرفتی»، «عملی و نظامی» اینگونه می توان شمرد :

-  درگیری در ابعاد روحی : افزایش بغض و نفرت و تبری از طاغوت و استکبار درجهان در پی انقلاب اسلامی افزایش یافته بطوریکه سرمشق بسیاری از آزادیخواهان جهان بوده و تهدید جدی علیه کشورهای زورگوی جهان محسوب میشود و بارها نگرانی خود را از این بابت اعلام کرده اند. بسیاری مردم جهان، چشم به مقاومت ایران در برابر زیاده خواهی های آمریکا و غرب و اروپا دارند و به عنوان یک الگو، در روابط دیپلماسی خود از آن تأثیر می گیرند.

-  درگیری معرفتی و علمی: تلاش جوانان کشور جهت دستیابی به علم دینی وتمدن اسلامی و رشد و پیشرفت در حوزه های گوناگون علمی و صنعتی و تکنولوژی و ... قابل انکار نیست و در این صحنه درگیری، تحریم و دشمنی های غرب منجر به رشد و شکوفایی استعدادها و خودکفایی چشمگیری شده است. آمارهای رسمی نیز از رشد مظاهر تمدنی در کشور ، ساخت پل و جاده و سد و افزایش امکانات و رفاهیات، کاهش فقر و رشد سلامت خبر می دهند که در کنار برخی آمارهای منفی، قابل توجه هستند. با اینحال مقایسه دستاوردهای مادی کشور با دیگر کشورهای به ظاهر متمدن و پیشرفته که منابع مالی آنها از غارت و چپاول دیگر کشورها و یا فروش اسلحه و تجارتهای نا مشروع و تجارت آزاد (بدون قید فرهنگی) و ... تأمین می شود بی انصافی است و روشن است که طبق سنت الهی ، حفظ اصول و مبانی و دستاورهای دینی همواره با مشکلات مادی و معیشتی همراه است ...

-  درگیری نظامی: تقویت مقاومت در جهان، پیروزیهای جمهوری اسلامی در جنگ تحمیلی و دیگر درگیریهای نظامی از جمله مبارزه با داعش قابل انکار نیست و امروزه «امنیت» کشور که مرهون ایثار و جانفشانی رزمندگان اسلام است، به عنوان یکی از بزرگترین دستاوردهای نظام مورد اعتراف دوستان و دشمنان انقلاب است.

5.  حضور مردم در صحنه های سیاسی و ملی و حمایت از سیاستهای نظام و مقاومت در برابر مشکلات و تحریمها که منجر به پایداری نظام تا الان شده است، از دستاوردهای مهم انقلاب است، و اگر این حمایت و مقاومت مردم نبود با همه دشمنی های غرب و شرق، چیزی از جمهوری اسلامی باقی نمی ماند.

همچنین لازم به ذکر است که ما مدعی نیستیم «انقلاب» بطور کامل محقق شده است! در واقع ما انقلاب اسلامی را در سه مرحله کامل می دانیم:
1.  انقلاب سیاسی (انقلاب سال 57 که ساختارهای کلان نظام و جهت گیری کلی اسلامی شد)
2. انقلاب فرهنگی (تولید علم و دانش اسلامی، فقه حکومتی و جریان دین در علم و برنامه)، 
3. انقلاب اقتصادی و اجتماعی (برپایی تمدن اسلامی و تحقق ساختارهای اسلامی)
اگر صحبت از کارآمدی نظام می شود، حتماً متناسب با ظرفیت تحقق انقلاب سنجیده میشود، انقلاب اسلامی در جهت و حرکت کلان خود موفق بوده است لکن تا انقلاب فرهنگی و اقتصادی و تحقق «تمدن اسلامی» راه زیادی داریم. هر چند در مجموع و برآیند عملکرد نظام، ارزیابی مثبت است، لکن ضعفها و مشکلات را نمی توان نادیده گرفت که عمدتاً ناشی از نفوذ تمدن سکولار غرب در ساختارها و تصمیمات و روابط است چون هنوز تمدن اسلامی تولید و اجراء نشده است! اقتصاد، بانکداری، مدیریت، سیاست، روابط دیپلماسی و بسیاری امور دیگر کشور هنوز با الگوهای غربی اداره میشوند و تحقق تمدن اسلامی منوط به تولید زیرساختهای دانشی (انقلاب فرهنگی) و جریان دین در ساختارهای عینی (انقلاب اقتصادی) است.
بنابراین انتظار حرکت بر اساس مُرّ اسلام و تحقق عینی اسلام در جامعه هنوز انتظار بجایی نیست چون انقلاب نوپای ایران، هنوز وارد مراحل بعدی تکامل نشده است، هنوز از مراحل پنجگانه تحقق اهداف انقلاب اسلامی که رهبری فرموده اند در مرحله سوم یعنی دولت اسلامی توقف کرده ایم! و البته چهل سال مدت زیادی نیست و علیرغم همه کوتاهی ها لکن در مقایسه با تمدن غرب که 250 سال پس از رنسانس موفق به تحقق تمدن یکپارچه سکولار غرب شد، هنوز فرصت و امید باقی است ...